Kan EU dämpa sitt Israelhat när de behöver energi därifrån?

EU angeläget om att utnyttja Israels gasförsörjning via Trans Adriatic Pipeline

Jerusalem (Platts) –10Jun2013/920 am EDT/1320 GMT

TAP och IAPEuropeiska unionen, som försöker minska sitt beroende av Ryssland för gas och diver­si­fiera sina för­sörj­nings­käl­lor har kollat Israel som ett tänk­bart alter­nativ och har före­sla­git att koppla den till den Trans-Adria­tiska Pipe­linen, sade israeliska källor inom indu­strin måndagen.

Valeria Termini, vice ordför­ande i Council of European Energy Regu­lators, har fört samtal med ledande israe­liska Energi- och Vatten­departe­ments­tjäns­temän om för­slaget, til­lade käl­lorna.

För­slaget skulle göra det möjligt för Israel att ansluta sig till det Europeiska led­nings­nätet, vilket elimi­nerar behovet av att bygga en kostsam LNG-anlägg­ning. En LNG-termi­nal beräk­nas kosta mellan $7 till $10 miljarder dollar medan en gasl­ed­ning till det europeiska nätverket kan byggas för $2 – $3 miljarder.

Israels beslut beror på om regeringen godkänner gasexport. Ett beslut planerar att tas under de kommande veckorna medan regeringen fortsätter att brottas med olika åsikter i frågan.

Ministern för energi och vatten Silvan Shalom har rekommenderat att Israel avsätter 530 miljarder kubikmeter till 540 miljarder kubikmeter gas till den inhemska marknaden fram till 2040. Detta kommer att minska mängden tillgängligt för export till cirka 360-400 miljarder kubikmeter. I augusti förra året rekommenderade en av regeringen tillsatt kommitté att 500 miljarder kubikmeter godkänns för exportmarknaden till 2040.

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Detta inlägg publicerades i energi, Israel. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar