Svenska Sabaton i Israel.

Svenska Metalheads med israeliska flaggan och armémat.

Täckning för utsåld konsert och besök till IDF-bas av Sabaton. Ta reda på historien om deras hyllningssång till Sexdagarskriget.

Av Gabri Licsko

Först Publicerat: 2012/09/11, 04:14   Denna publikation 26 maj 2014.

Metal-bandet Sabaton på israelisk armébas

[Video  här två äldre videos. Sök i YouTube på Sabaton Israel]

[video]


Om du stöter på ordet ” Sabaton ”, kan du nästan vara säker på att det finns viss judisk och / eller israelisk klang. Även uttalet av ordet kanske låter skumt för dig. Men du har fel, uttalet är helt normalt.

Ordet syftar på det välkända svenska heavy metal-bandet, som i själva verket inte har några judiska medlemmar. Deras namne kommer från en del av stridsrustning från medeltiden som användes på en riddarfot. Så var är den judiska / israeliska anslutningen?

Sabaton är ett av de mest kända och populära heavy metal-grupperna i Israel.

Kärleken är ömsesidig, eftersom bandet hävdar Israel som en av sina starkaste fanbaser. ”Den israeliska publiken är mer än utmärkt, en av de bästa i hela världen”, säger sångaren Joachim Brodén.

Det är inte överraskande att deras show i Tel Aviv den 30 augusti 2012 var helt slutsåld och Reading 3-konserthallen var fullpackad med folk.

Det var bandets tredje spelning i Israel och deras besök fick mycket uppmärksamhet i media i både israeliska och internationella kretsar. Metal Hammer Magazine från Storbritannien sände sin journalist Greg Moffitt och en fotograf till Tel Aviv för att skriva en fyra sidors artikel om bandets Israelupplevelser. Det fanns mycket att täcka.

På dagen för deras show, trots en värmebölja, kan man hitta dessa Vikingar hänga på Ammunition Hills krigsmonument och museum i Jerusalem för att titta på en dokumentär om sexdagarskriget. Bandmedlemmarna tog fotografier med Israel Defense Force-soldater och skakade hand med dem.

Tidigt på eftermiddagen gick de med trupperna till lunch och åt armémat på matsalen på en IDF bepansrad kårbas nära Modiin. Efter sin måltid, fotograferade de bland tanksen och en israelisk flagga.

Ett riktigt heavy metal-band i en riktig armébas med riktiga tanks med en riktig israelisk flagga – drömtråden för varje journalist.

Så vad är historien med dessa svenska kamrater? Vad gör dem så oerhört populära i Israel? Och sist men inte minst, hur har de hamnat på en armébas?

Först lite historia. Denna populära power metal-grupp grundades av basisten Pär Sundström och sångaren Joachim Brodén 1999 i deras hemstad Falun. (Staden är kommuncentrum i Dalarnas län och brukade vara känd för sin koppargruva. Staden försökte två gånger och misslyckades två gånger att vara värd för vinter-OS, och är hem till den berömda sommarrockfestivalenRockstad.)

Sabaton blev inte omedelbart framgångsrik. Flera år av hårt arbete och ekonomisk uppoffring ledde till deras banbrytande album Primo Victoria 2006. Under 2012, turnerar de för deras senaste album Carolus Rex. Bandet gick nyligen igenom förändringar som lämnade Sundström och Brodén som de enda kvarvarande originalmedlemmarna.

Deras musik och bild skiljer sig omedelbart från sina kamrater. Bandmedlemmarna bär alltid kamouflagebyxor på sina shower. De lyriska teman för Sabatonlåtar är mest om militärhistoria och internationella konflikter.

En av deras största hits är Counterstrike från Primo Victoria-albumet, som handlar om Israels seger i sexdagarskriget 1967. En linje från texterna lyder, ”en nation som står starkare än någonsin tidigare.” Visst de är populära här i Israel. Brodén uppgav att vissa israeliska stridsoldater sade till honom att de har blivit så imponerad av bandet, att de lyssnade på Sabatonlåtar innan vissa uppdrag.

Man skulle kunna förvänta sig att ett band som alltid handlar om krig och bär kamouflagebyxor innehåller antingen någon form av arga militanta eller dumma barn som inte riktigt förstår globala konflikter. Men bilden och musiken är produkter av historiskt intresse och nyfikenhet på krigföring. Medlemmarna har nämnt många gånger att de är personligen mot kriget.

Brodén berättade för medier som förenade dem på armébasen som i Sverige – vilket är ett självständigt land, är anses deras armé ganska marginella – att tala om krig och bilden av kriget anses vara ”cool”, kanske för att medborgarna är så långt bort från det. Brodén säger att det var fascinerande att träffa och prata med riktiga människor som levde bland verkliga konflikter.

De som lyssnar på metal vet att många band i genren är speciellt attraherade av krigaren och hjälte-image och intresserade av vad som händer på slagfältet. (några exempel är sådana band som Manowar och Hammerfall. Det finska bandet Turisas använder även termen Battle Metal.)

Men dessa bilder och texter är mestadels baserade på fiktion och fantasi och inte från det verkliga livet. Sabaton behandlar verkliga historiska slag och även om bandmedlemmarna aldrig har varit i någon militär, till skillnad från sina israeliska fans. Deras autentiska skildring av slagfältet skapar en band med många israeliska lyssnare.

De skandinaviska headbangers är varken politiska förespråkare eller ambassadörer för Israel. De helt enkelt gillar landet, de människor de har träffat, resultaten av armén. Gillar att ha en bra tillvaro, gå till stranden, och spela en stor show, samt bli mer bekant med Israels militärhistoria.

Det är ingen överraskning att bandmedlemmarna frågade promotorn Yishai Schwartz av Raven Musik att ta dem till några israeliska armérelaterade platser innan deras show. Vid ett tidigare besök såg de Latrun, platsen för våldsamma tankstrider. I år såg de Ammunition Hill och Shiryonbasen med en komplett lunch. På båda ställena mötte de soldater.

Den 30 augusti var Tel Avivs hamn full av metalheads som väntade i långa rader tramför Reading 3. När det israeliska öppningsbandet  Desert startade, var det nästan fullt hus. De spelade tillsammans med svenskarna vid flera tidigare tillfällen. Under låten ” Lament for Soldier Glory ” Desertsångare Alexei Raymar fick sällskap av Sabatons Joachim Brodén. Naturligtvis utförde Desert också deras låt ”Masada Will Never Fall”

Under pausen, spelades en låt som är något av en nationalsång i Sverige spelade – The Final Countdown från hårdrock supergruppen  Europa. Men efteråt, vilken skillnad! Hela Sabatonarmén kom på scenen. Inte glam, men riktig power metal. Deras prestation var utmärkt och mycket intensiv som väntat. De spelade klassiska låtar som Cliffs of Galipoli, Uprising, Panzer Battallion, och Metal Crue samt nya låtar från Carolus Rex t.ex. Gott Mit Uns och Lion from the North, Poltava och andra.

Med Joachim Broden kan man definitivt se en av de bästa frontmännen i samtida metal musik. Jag syftar inte bara på sångförmåga och skådespel, men också utmärkt kommunikation med publiken. Han uppgav flera gånger hur den israeliska fans är en av de bästa i världen och när jag tittade runt i publiken, kan jag intyga att det sades inte av artighet utan av erfarenhet. De nya medlemmarna i bandet verkade som om de alltid spelat i Sabaton, trots att bara varit i bandet ungefär ett halvår. Som kunde förväntas, slutade konsert en med Counterstrike.

Men vad var den utlösande faktorn för låten Counterstrike? Historiskt intresse är bara en del av det. Varje israelisk artikel om bandet nämner att Sabatons basist och textförfattare Sundström kom till Israel för första gången för 16 år sedan. Han besökte sin syster som volontär på en kibbutz nära Netanya. Namnet på platsen är något som basisten redan glömt, men inte den vänlighet och vänlighet hos lokalbefolkningen. Kibbutznikarna berättade för honom historier om sexdagarskriget och om israeliskt liv. Den mänskliga faktorn var den viktigaste aspekten – mötet med verkliga människor, som var snälla, välkomnande och redo att dela sina berättelser. Utan detta sammanhang hade det kanske det inte hade varit Counterstrike, kanske Sabaton inte varit så snabba att upprepade gånger resa tillbaka till Israel och de kanske inte hade utvecklat en enorm fanbase här.

Den nya trummisen, Robban Bäck berättade att han inte hade någon aning om Israel innan resan. Det lilla som han hade hört var från media. Men hans åsikt var neutral och hade inget intresse, liksom den attityd som många utomstående observatörer har. Efter showen sa han att han bokstavligen inte vill lämna. Han tyckte om människorna, landskapet, och i princip allt utom värmen.

Så vad kommer härnäst? Kanske den israeliska vänligheten har gjort en counterstrike i västerländska medier.

Sångare Joakim Brodén hoppar från en tank. En IDF Batallionsflagga flyger i bakgrunden.

 

Vissa israeliska soldater var fans av bandet.

 

Svenska metallbandet Sabaton på IDF bas med israelisk flagga.

Alla FOTO: Gabriella Licsko

Gabriella Licsko är en föreläsare och historiker som gjort aliyah från Ungern. Hon har en B. A. i kulturhistoria och en MA i judiska studier. Hon är före detta programledare Israel National Radios Välkommen till Tribe. För podcast arkiv klicka här.

Blogg: Pophöger(2012). TommyHansson,

 

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Detta inlägg publicerades i Israel. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svenska Sabaton i Israel.

  1. maria skriver:

    Det är bra att det finns svenskar som är demokratiska och inser att Israel är den enda demokratin i hela Mellanöstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s