Benghazi-natten.

http://www.wnd.com/2012/12/does-benghazi-probe-drop-unintentional-bombshell/

Släpper Benghazi-undersökningen en oavsiktlig bomb?
Rapporten innehåller ledtrådar som antyder odiplomatiska aktiviteter

Publicerad: 2012/12/20 kl 08:55
Aaron Klein

Tel Aviv – Resultaten av en oberoende utredning släpps denna vecka som sonderar Benghazi-attacken och innehåller information som indikerar att den amerikanska insatsen i Libyen deltog i aktiviteter utanför den diplomatiska sfären.

Det 39-sidiga dokumentet använder fraseologi och beskrivningar som inte tidigare använts för att beskriva anläggningen och vilken roll den kan ha spelat i Benghazi.

Rapporten, som bygger på en sond som leds av USA:s förre diplomat Thomas Pickering, kallar anläggningen ”en särskild amerikansk mission.”

Fram till nu har regeringens beskrivningar rutinmässigt hänvisat till anläggningen som en ”mission”, medan nyhetsmedia i stort sett felaktigt kallat byggnaden ett ”konsulat”.

Rapporten avslöjar hur uppdragets speciella ”icke-status” gjorde det svårt att ge trygghet till anläggningen.

”Special Mission Benghazi s osäkra framtid efter 2012 och dess icke-status” som en tillfällig anläggning gjorde fördelning av resurser för säkerhet och personal svårare,” sägs det.

Rapporten innehåller information som klart strider mot varje påstående att dess särskilda uppgift var att fungera som ett sambandskontor till den lokala regeringen, och dokumenterar att kommunen inte ens informerades om förekomsten av uppdraget.

Noterade rapporten: ”En annan viktig drivkraft bakom den svaga säkerhetsplattformen i Benghazi var beslutet att behandla Benghazi som en tillfällig, anläggning, inte officiellt anmäld till värdlandets regering, trots att det var också ett heltids kontor.”

”Detta resulterade i att byggnaden klassad som Special Mission undantogs från krav som gäller för kontorsbyggnad och ansvar enligt Secure Embassy Construction and Counterterrorism Act of 1999
  (Secca) och Overseas Security Policy Board (OspB).”

Rapporten avser hur USA: s ambassadör Christopher Stevens först kom till Libyen i hemlighet i ett lastfartyg som fungerade som en förbindelse till rebellerna som bekämpade Moammar Gadhafis regim.

Det bekräftades också att Stevens sista officiella möte var med ”en turkisk diplomat.”

Turkiet är den viktigaste kraften bakom det arabiska stödet för den islamistiska oppositionen som riktar sig mot Syriens president Bashar al-Assads regim.

WND har publicerat en rad undersökningar som visar att Benghazi-uppdraget var starkt involverat i rebell-ledda Mellanösternrevolutioner som Pickering är förbunden med.

WND var först med att rapportera att USA beskickning i Benghazi fungerat som en mötesplats för att samordna stödet till rebell-ledda uppror i Mellanöstern, enligt Mellanöstern-säkerhetstjänstemän.

I september bröt WND också historien att den slagna ambassadör Christopher Stevens spelade en central roll i att rekrytera jihadister att bekämpa Assads regim, enligt egyptiska säkerhetstjänstemän.

Förra månaden beskrev säkerhetskällor i Mellanöstern  vidare både det amerikanska uppdraget och närliggande CIA-annexet i Benghazi som det viktigaste informations- och planeringscentrum för USA:s stöd till rebellerna som samordnades med Turkiet, Saudiarabien och Qatar.

Många rebeller är öppet medlemmar i terroristorganisationer, inklusive al-Qaida.

De flesta nyhetsmedier som täcker resultatet av Pickerings undersökning noterar inte dess eventuella icke-diplomatiska karaktär och status hos Benghazi-uppdraget.

Gruppen konstaterade att rapporten visar på ett systematiskt och misslyckat ledarskap vid utrikesdepartementet som ledde till ”grovt” bristande säkerhet vid uppdrag i Benghazi.

”Systematiska fel och ledarskap- och management-brister på högre nivåer inom två byråer i utrikesdepartementet resulterade i att säkerhetstillståndet hos  ett särskilt uppdrag var otillräckligt för Benghazi och grovt otillräckligt för att hantera attacken som ägde rum,” sa panelen.

Rapporten pekade fingret på statens Bureau of Diplomatic Security  och Bureau of Near East Affairs och bristen på samordning och förvirring över att skydda Benghazi-uppdraget.

WND:s rapportering visade hur skillnaden i den särskilda ställning uppdraget hade, kan hjälpa till att förklara varför det inte fanns någon större allmän säkerhet närvarande på grund av vad som har beskrivits som ett ”konsulat.” En sådan närvaro skulle dra uppmärksamhet till den slitna nedgångna byggnad som påstods används för känsliga ändamål såsom samordning av stödet till oppositionen.

Säkerhetstjänstemän avslöjade att byggnaden rutinmässigt användes av Stevens och andra att samordna med de Turkiets, Saudi och Qatar-regeringar om att stödja upproret i Mellanöstern, framförallt rebellerna emot Assads regim i Syrien.

Stevens spelade en central roll i att rekrytera jihadister att bekämpa Assads regim i Syrien, enligt egyptiska säkerhetstjänstemän.

Stevens tjänade som en viktig kontakt med saudierna för att koordinera rekryteringen av Saudiska islamiska krigare från Nordafrika och Libyen. Jihadisterna skickades till Syrien via Turkiet för att anfalla Assads styrkor, sade säkerhetstjänstemän.

Tjänstemännen sade att Stevens också arbetat med saudierna med att skicka namn på potentiella jihadrekryter till amerikanska säkerhetsorganisationer för granskning. Namn som konstaterades vara direkt involverade i tidigare attacker mot USA, bland annat i Irak och Afghanistan, hade slutligen inte rekryterats av saudierna för att slåss i Syrien, sade tjänstemän.

Frågor kvarstår om vilken typ av USAstöd som erbjöds för revolutionerna i Egypten och Libyen, inklusive rapporter om att de USA-stödda rebellerna som störtade Gaddafis regim i Libyen utgjordes av al-Qaida och jihad-grupper.USA gav direkt stöd, bland annat vapen och pengar till de libyska rebellerna.

På samma sätt har Obama-administrationen hjälpt rebellerna som bekämpar Assads regim i Syrien och det har varit  omfattande rapporter om att al-Qaida jihadister ingår i Free Syrian Army.

Under revolutionen mot Gaddafis regim medgav USA att de direkt beväpnade rebellgrupper.

Vid den tiden medgav rebelledaren Abdel-Hakim al-Hasidi i en intervju att ett betydande antal av de libyska rebellerna var al-Qaida kämpar, av vilka många hade kämpat mot amerikanska soldater i Irak och Afghanistan.

Han insisterade att hans soldater ”är patrioter och goda muslimer, inte terrorister”, men han tillade att ”medlemmar av al-Qaida är också bra muslimer och kämpar mot inkräktaren.”

Adm James Stavridis, NATO ÖB för Europa, erkände att Libyens rebelliska kraft kan innefatta al-Qaida: ”Vi har sett flimrar i underrättelsen om potentiella al-Qaida, Hizbollahmedlemmar.”

Tidigare gick CIA officer Bruce Riedel ännu längre, berättar Hindustan Times: ”Det är ingen tvekan om att al-Qaidas libyska uppdragsgivare, Libyan Islamic Fighting Group, är en del av oppositionen. De har alltid varit Gadhafis största fiende och dess fäste är Benghazi. Vad som är oklart är hur mycket av oppositionen som är al-Qaida/Libyska islamiska kampgruppen -. 2% eller 80% ”

Om The Golani Snowman

I am an international spy, selling my goods to the highest bidder.
Detta inlägg publicerades i Israel. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s